Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı), bilim ve teknoloji alanındaki çalışmalarını uluslararası alana taşımaya devam ediyor. Vakıf, Afrika kıtasındaki ilk bilim merkezini Moritanya'nın başkenti Nuakşot'ta hizmete açtı. "Bilim Nuakşot" adıyla hayata geçirilen merkezin, gençlerin bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında kendilerini geliştirmelerine katkı sunması hedefleniyor.
BİLİM NUAKŞOT KAPILARINI AÇTI
T3 Vakfı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye-Moritanya Eğitim ve Kültür Forumu kapsamında kurulan Bilim Nuakşot ile merkez bünyesinde yer alan DENEYAP Teknoloji Atölyesi'nin açılışı, Teknik Eğitim ve Mesleki Eğitim Okulu'nda düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
T3 Vakfı ile Moritanya Mesleki Eğitim, Zanaat ve Meslekler Bakanlığı iş birliğinde hayata geçirilen proje kapsamında, gençlerin bilimsel düşünme becerilerinin geliştirilmesi ve teknoloji odaklı eğitimlerle desteklenmesi amaçlanıyor.
AÇILIŞA GENİŞ KATILIM SAĞLANDI
Düzenlenen törene Türkiye'nin Nuakşot Büyükelçisi Burhan Köroğlu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Cihad Demirli, Moritanya Mesleki Eğitim, Zanaat ve Meslekler Bakanı Mohamed Maalainine Ould Eyih, T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır ile iki ülkeden kamu kurumları, eğitim kuruluşları ve sivil toplum temsilcileri katıldı.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, Bilim Türkiye Atölyesi ile DENEYAP Teknoloji Atölyesi'ni ziyaret ederek yürütülecek eğitim programları hakkında bilgi aldı.
GENÇLERE UYGULAMALI TEKNOLOJİ EĞİTİMİ VERİLECEK
T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır, Türkiye ile Moritanya arasındaki eğitim, bilim ve teknoloji iş birliğinin güçlendirilmesine önem verdiklerini belirterek, çocukların ve gençlerin potansiyellerini ortaya çıkarmanın en etkili yolunun onlara merak edecekleri, deneyim kazanacakları ve üretecekleri ortamlar sunmak olduğunu ifade etti.
Afrika kıtasındaki ilk, Türkiye dışındaki ise yedinci bilim merkezi olma özelliğini taşıyan Bilim Nuakşot'ta öğrencilere astronomi ve havacılık, doğa bilimleri, matematik, tasarım ve teknoloji alanlarında uygulamalı eğitimler verilecek. DENEYAP Teknoloji Atölyesi'nde ise robotik kodlama, yapay zeka, tasarım ve üretim gibi alanlarda eğitim alan gençlerin, öğrendiklerini özgün projelere dönüştürmeleri hedefleniyor.
EĞİTİM VE TEKNOLOJİ İŞ BİRLİĞİNE KATKI SAĞLAYACAK
Bilim Nuakşot'un, Türkiye ile Moritanya arasındaki eğitim ve teknoloji alanındaki iş birliğini daha da güçlendirmesi hedeflenirken, merkezin Moritanyalı gençlerin geleceğin bilim insanları, mühendisleri ve teknoloji girişimcileri olarak yetişmelerine katkı sunması amaçlanıyor.